About this blog

all about art life n design....how to create life with art n design....

how to listen abs radio??




ok just follow je kaedah2 kat bawah
ni!!



first mesti korang tak pasan kan plug in installer ade kat atas...korang nmpak tak link wane biru tu???tgk betol2(besarkan image kalau tak na
mpak?

then korang run add on atau plug in tersebut!

!!igt kene RUN!!

final step : tutup browser after that open balik....kalau macam ni browser dia internet explorer...but dont worry kaedah or method dia still same.....







we r brothers!

salam kepada all muslimin n muslimat...
how r you!!!??
lama dah tak post something kat blog...
hehe...
korang perasan tak baru2 ni kecoh heboh hiruk pikuk dsb pasal malaysia will war with indonesia...
takut kan bile dgr???
betol ke kita akan berperang ngan negara jiran??
hmmm... p

pada pandangan aku la ni semua keje2 pihak tak bertanggungjawab terutama pihak2 yang ingin menjatuhkan org islam terutamanya...ni disebabkan malaysia n indonesia seperti sedia maklum adalah negara yang boleh dikatakan islamnya kuat!!
mesti ade pihak2 yang nak menjatuhkan org islam kan...
tambahan pula dgn sikap org kita (malaysia n indonesia) yang macam org mengatuk disorongkan bantal....isu2 pulau ambalat lagi...isu pasal hak batik la....hak itu hak ini....
come on!!!
we r brothers!!!we supposed to be friend.!!
kita seagama, serumpun, sebangsa!!!

to all malaysian STOP menjadi kanak2 yang suke mengejek dan EGO!!! hormati mereka(indonesian)... jgn dok sibuk nak kutuk2 org buruh yang bekerja kat malaysia.... diorg jugak yang membantu malaysia sampai jadi macam ni hari ni!!! please be open minded!!!
why im just saying to malaysian??becoz im malaysian!!! aku amat malu bile ade sesetegh org malaysia yang macam budak2!!!be professional...

last word,
hear this song..kolaborasi antara upin ipin n PADI...chill kayh...dun gaduh2...kita sahabat selamanya!!!


design sketching - car sketching



p/s ; simple car sketching...leh try...simple je ni....hehehe...basic senang cite......

definition of industrial design


Industrial designers are basically conceptual engineers. The objective of this area is to study both function and form, and the connection between product and the user - product as it happens in any other architecture area, being the only difference, that here the professionals that participate in the process are all specialized in small scale design, rather than in other massive colossal equipments like buildings or ships. Architects do not design the gears or motors that make machines move, or the circuits that control the movement (that task is usually attributed to engineers), but they can affect technical aspects through usability design and form relationships. And usually, they partner a whole of other professionals like marketers, to identify and fulfill needs, wants and expectations, lawyer, etc.


p/s : apa yang industrial design buat?
- simple,ape yang korang guna tiap2 hari dari yang sebesar alam sampai sekecil pencungkil gigi,,hehehe

ans design

aku budak seni
ape barang photoshop paint pakai paint jew la



assalamualaikum....
lame dah tak post something kat blog ni...dah berabok dah...siap ade kuman lagi..ehehhe...
1stly aku nak ucap selamat menyambut ramadhan almubarak kepada semua umat islam...moga ramadhan kali ini adalah ramadhan yg terbaik buat korang...hehehe...

ok,kali ni aku post pasal design aku...aku just cube2 jew nk main2 wat typography ni...so aku amat baru dalam bidang ni emandangkan aku ni student industrial design..aku wat pakai adobe illustrator jew....so komen2 la ye..aku tau tak secantik cam design professional but kasi la tunjuk ajar skit cam font ape yg best gune kew or trick2 kew..hehehe...k salam..adios...

event saya nak LOGO!!!


lame siot tak post bende baru!!!
ahahaha.....
ok ni ade satu event maybe korang leyh join...
segala pertanyaan leyh tanye kat facebook aku..
tarikh tutup sebulan dari sekarang or maybe akan dianjakkan lagi....
selamat mencuba.....

What is videography?


Videography refers to the process of capturing moving images on electronic media (e.g., videotapehard disk, or solid state storagestreaming media). The term includes methods of electronic production and post production. It is the equivalent of cinematography, but with images recorded on electronic media instead of film stock.

The word combines "video" from Latin, meaning "I see" or "I apprehend", with the Greek terminal ending "graphy", meaning "to write". Its contemporary sense is rooted in an article titled "Videography: What Does It All Mean?" (American Cinematographer, October 1972).

The advent of digital imaging in the late 20th century began to blur the distinction between videography and cinematography.

The videography market has grown to include distribution as well as production. With this growth has come market segmentation, based on the application: event video, corporate video, broadcast video, etc.

The advent of the Internet has created a global environment where videography covers many more fields than just shooting video with a camera.[citation needed] Included under the videography umbrella are digital animation (such as Flash), gamingweb streamingvideo blogging, stillslideshows, remote sensing, spatial imaging, medical imaging, and in general the production of most bitmap- and vector-based assets. As the field progresses videographers may produce their assets entirely on a computer without ever involving an imaging device, using software-driven solutions. Moreover, the very concept of sociality and privacy are being reformed by the proliferation of cell-phone video cameras, which are spreading at an exceptional rate in industrialized societies.

videographer may be the person actually operating the camera or he or she may be the person in charge of the visual design of a production (the latter being the equivalent of a cinematographer).

Videography also refers to the compiling of an artist's music videos or video releases (compare with "filmography" or "discography").


refference : wikipedia.org

The arrival - pembongkaran rahsia dajjal

ok guys...
lame tak post somethin here...
mase aku jalan2 kat facebook aku terjumpe la group ni...
aku rase patut dikongsikan..
ade lebih 50 part video berepisode the arrival ni...
so korunk leh la test2 tgk...
aku just leh kasi preview atau intro the arrival ni.....
k, selamat menonton dan ambil iktibar kayh..
salam...weee~~~



video

SIFAT SESEORANG MELALUI CARA DIE MEROKOK


salam!!!

wasup u all!!! lame dah tak tulis blog...huhuhu...jenguk pown idak blog ni...dah bersarang dah ni...k, baru2 ni aku terbace kat syok.org ttg sifat seseorg melalui care dia merokok and aku rase ade gak yang betoi nye tu...huhu...so,for smokers,what will u think about that??fact or fuck???ahahahahaha


1.Bila tengah-tengah orang ramai lagi lagi pompuan, dia mula nyala rokok.
Diorang ni jenis tak berapa ada keyakinan diri. Biasa la kononnya ingat bila hisap rokok nampak bergaya dan macho habis dan mampu mengalihkan perhatian awek ke arah mereka. Lagi satu, rokok di sini mungkin sebagai alat untuk mengaburi kekurangan yang wujud pada diri. Mereka beranggapan bahawa orang di sekeliling akan lebih tertumpu kepada gaya mereka menyedut dan menghembus asap rokok daripada memandang gaya mereka berjalan yang seakan-akan membuat hantaran bola ke hadapan. Ada juga kemungkinan semasa berjalan penampilan diri dirasakan tak kena terutamanya pada bahagian tangan. Tangan tak tahu nak letak dalam kocek ke, menggengam erat ke, berpeluk tubuh dan sebagainya. Jadi apabila rokok berada di jari, segala-galanya terjawab.

2.Kita pau rokok dia semalam. Hari ni dia pau rokok kita pula. Padahal dia ada sangat rokok dalam kocek.
Sifat dendam tu jelas menebal di jiwa. Jenis ni selalunya berkira tambah-tambah lagi time dia nak pau kita balik lepas tu kita tak kasi. Hah lepas tu mulalah mengungkit. Elok pau je rokok banyak-banyak kat orang macam ni. Apa sangat la setakat rokok tu. Diorang ni taktikal juga. Diorang ingat taktik pau balik padahal ada rokok sendiri tu tak dapat dikesan
Lepak kat kedai makan keluar rokok sebatang lepas tu simpan balik rokok dalam kocek seluar. Lepas tu nak hisap lagi, keluar lagi dan simpan semula dalam kocek.
Yang ni pula jenis sistematik dan boleh dikatakan hek eleh kedekut sangat macam la orang lain takde rokok. Ada besar kemungkinan 20 batang rokok di dalam kotak adalah cukup-cukup bagi mereka untuk satu jangkamasa. Pengaliran rokok kepada orang lain akan menyebabkan bajet lari dan terpaksa membeli rokok lain. Mungkin juga kerana faktor kewangan sebab kadang-kadang fenomena ini berlaku hanya sekali-sekala dan apabila kewangan kukuh kita boleh nampak rokok mereka di atas meja. 
Lepak kedai makan, rokok stail rilek saja letak atas table.
Tak kira rokok kecil atau rokok besar, diorang tetap letak atas meja. Biasanya mesti ada makhluk makhluk yang jenis ambil sambil berbual buat tak faham. Tapi biasanya owner-nya pun rilek saja dan tak menghalang. Tapi bila kelakuan tu dah berulang-ulang, muka owner akan jadi lari tune sikit walaupun tersengih. Orang jenis macam ni memang bagus. Tak berkira. Tapi kena berhati-hati sikit. Orang suka ambil kesempatan. Kalau buka bisnes mesti ramai berhutang. Lagi-lagi member member sendiri. Tapi kadang-kadang tu ada pula jenis saja letak rokok atas meja kononnya nak bagi satu dunia tahu dia hisap rokok jenama apa.

3.Hisap rokok, lepas tu bas sampai (bas aircond), padam api rokok dan simpan baki rokok dalam kocek @ hisap rokok, nasi goreng sampai, padam api rokok dan simpan. Lepas makan sambung balik.
Yang ni jenis berjimat-cermat . Tengok keadaan juga. Kalau time rokok banyak pun dia buat macam ni maknanya memang golongan yang betul-betul berjimat cermat dan tak suka membazir. Kalau time rokok kecil saja dia buat, maknanya memang duit dah nak kering la tu. Orang jenis macam ni bagus. Tak ego. Tak sombong. Tak kisah orang nak cakap apa. Semangat jatidiri pun kental dan mempunyai prinsip hidup. Walau bagaimana pun diorang ni jarang ada awek.

4.Hisap rokok sikit, boring, buang @ hisap rokok, nasi goreng atau bas sampai, terus buang padahal baru nyala.
Diorang ni jenis sombong dan egois. Kadang-kadang tu jenis tak sedar diri dan suka membazir. Diorang ni malu nak tunjukkan status diri yang sebenar. Hipokrit. Duit tak ada buat-buat macam ada duit. Bila duit banyak, boros. Berlagak macam kaya. Jaga-jaga kalau diorang nak pinjam duit.

5.Hisap selagi ada
Jenis macam ni memang cool dan mementingkan kesempurnaan. Selagi ada rokok diorang hisap. Golongan ni tak berkira sangat pasal duit. Janji mereka dapat kepuasan daripada apa yang dilakukan. Orang macam ni memang sebati dengan asap rokok dan bau rokok. Mereka juga tergolong dalam kumpulan tak berkira sangat bab bab kena pau rokok. Bagi perokok, ada baiknya berdamping dengan golongan macam ni. Tapi bagi awek-awek yang mempunyai teman lelaki ber-trend begini, cuba cuba la nasihat sikit supaya risiko untuk menjadi janda menurun.

5.Hisap rokok time berborak dalam kumpulan kecil di table kedai makan tapi hembus asap ke tepi.
Hah yang ni pula jenis penyayang. Seorang yang caring.Diorang ni jenis tak suka menyusahkan orang lain dan mungkin jenis pemalu atau penakut. Tapi diorang ni memang jenis orang baik-baik. Tahu asap rokok ni boleh membahayakan orang sekeliling dan sanggup berkorban mengherotkan mulut demi kesihatan orang lain di persekitaran. Bagi mereka biarlah sendiri buat, sendiri tanggung dan jangan ada yang terkorban kerana perbuatan sendiri. 

6.Hisap rokok jenis hembus merata
Ini jenis berlagak dan besar kepala. Asyik dia saja yang betul. Suka jadi ketua. Suka arah-arah orang. Ni kalau naik motor dengan orang macam ni bahaya. Tak ada nak ingat ingat orang tersayang. Tahu nak laju saja. Tapi yang orait sikit, diorang ni mempunyai keyakinan diri yang tinggi. Rasa hormat kat orang tak ada. Pentingkan diri sendiri dan tak ada nak fikir depan dia ada mat-mat yang tak hisap rokok ke, mat-mat SXE ke, atau perempuan mengandung. Elok sound je...

7.Hisap rokok mulanya bukan main eksyen. Lepas tu tiba-tiba saja tangan letak kat bawah dan cover rokok. kalau dalam gelap, cover bara rokok.
Yang ni jenis penakut atau dengan kata lainnya, tak dapat lesen besar lagi dari mak bapa. Jadi haruslah golongan ini disayangi oleh mak bapa diorang. Cuma diorang saja yang tak sedar diri dan mengada-ngada cakap mak bapa mengongkong. Ada kemungkinan juga takut awek atau wanita yang dah lama dia marking (ala-ala ustazah) nampak seterusnya menyebabkan reputasi jatuh atau kekecewaaan. Ini juga membawa kepada sikap hipokrit, tak jujur dan tak yakin dengan imej kendiri. 

8.Rokok jenis beli batang lepas tu keluar rokok dari kocek dah kempis kempis bengkok sambil lurut lurut rokok perlahan-lahan kasi straight.
Yang ni aku dah jarang jumpa. Masa sekolah sekolah selalu la nampak. Mungkin ramai orang sekeliling aku dah meningkat taraf hidup. Diorang ni mungkin juga dalam golongan tak dapat lesen mak bapak. Ye la kalau beli yang kotak kang, mak dia jumpa dalam poket seluar puas pula nak menjawab. Rokok member la, rokok drebar bas tertinggal dalam kocek la. Diorang ni bagus dan boleh diharap. Kalau kita kasi rokok, akan datang kita akan mendapat habuan dari diorang ni atas sikap bersyukur dan menghargai pemberian orang lain.

Hisap rokok makan cokelat angin.

Taktikal. Atau mungkin takut kegiatannya dapat dikesan pihak bertanggungjawab. Atau mungkin mahu mem-balance-kan mulut supaya dalam keadaan selesa dan seterusnya membuka selera untuk hisap lagi sebatang dan sebatang.

event : Tee competition ( t shirt design)


Syarat penyertaan : 


1. 16 Tahun ke atas 
2. Karya hendaklah asli dan bebas dari peniruan, penipuan akan automatik reject. 
3. Saiz karya adalah A4
 4.Tema adalah berkenaan kreativiti dan berkaitan.
5.Setiap design yang terpilih akan disiarkan di blog dan facebbok Aku Budak... Seni untuk tujuan pemilihan yang terbaik. 
6.Design terbaik akan dijadikan design t shirt rasmi untuk group Aku Budak Seni.
 7.Karya mesti di hantar ke kartunisu@gmail.com dengan subject TEE DESIGN
8.Tarikh tutup penyertaan adalah 30 Mei 2010.

teknik melukis kereta

ni antara teknik melukis kereta yg aku jumpa dan boleh dipaktikan....so,try la eh...good luck...

ketika gile mula mendatang...........

weeeeeeeeeeeee

lompat!!

wohop!!!
salam!!!
hahaha...
aku tak tau nak tulis mende...
okeyh,
gambar ni aku snap mase kitorang kat i city shah alam...
peh best siot...
ramai gilew lampu...
ahahaha....
klau nak lepak2 pown sodap...
nyum3....
ahaha....

mase ni kitorang plan nak g hujung miggu tapi akibat ketidak puasan hati kitorang pown g je la malam tu...
so pinjam kamera dogow snap gambar banyak2....
ahaha....
ok....
ni antara gambarnye...
banyak lagi...
tapi malas nak upload...
k la...
blah dulu....
salam!!!!
yippie yay yay!!!

Definisi seni perfileman mengikut kamus dewan bahasa

Papadon arahan afdlin shauki

benda tipis drpd seluloid yg dimasukkan ke dlm kamera utk membuat gambar (negatif); 2. gambar bergerak yg ditayangkan pd layar, biasanya di pawagam, wayang gambar: mereka selalu berbicara tentang cerita ~;~ bicara wayang bersuara (wayang gambar yg pelakon-pelakonnya berkata-kata); ~ berwarna wayang gambar dlm warna-warni; ~ bisu wayang gambar yg pelakon-pelakonnya tidak berkata-kata tetapi hanya beraksi; ~ dokumentari filem yg memaparkan kisah sebenar tentang sesuatu perkara (peristiwa, aktiviti dsb) tertentu; ~ lucah filem yg banyak menayangkan adegan seks; memfilemkan menjadikan filem, membuat cerita dlm bentuk filem: syarikat perfileman itu akan ~ kisah hidup P. Ramlee; perfileman (segala hal) mengenai filem (wayang gambar): perusahaan ~ itu dibiayai oleh orang Jepun; masalah ~. 

Filem Cereka 

Filem cereka (cerita rekaan) lazimnya mengambil masa tayangan lebih kurang 90 minit dan kebanyakannya ditayangkan di pawagam atau dewan tertentu yang dapat memuatkan ramai penonton. Sejarah filem Malaysia (dahulu dikenali sebagai Tanah Melayu atau Malaya) bermula seawal tahun 1920 di mana beberapa buah filem dokumentari telah diterbitkan. Namun sejarah filem cereka hanya bermula pada tahun 1933 di mana filem Laila Majnun berjaya diterbitkan oleh syarikat Motilal Chemical. Filem arahan pengarah dari India, BS Rajhans itu berdasarkan hikayat cinta dari timur tengah di mana pelakon bangsawan M. Suki memegang peranan sebagai Majnun. Sejak itu pembikinan filem cereka telah berkembang pesat dengan kemasukan penerbit bersaudara Shaw dari China. Kegiatan perfileman ketika itu berpusat di Singapura. 
Senarai lengkap filem cereka disusun mengikut abjad (lihat atas) dan tahun tayangan (lihat kanan) 
* Jumlah keseluruhan filem cereka yang disenaraikan ialah sebanyak 868 buah judul filem 
Masukkan istilah pencarian Anda Kirim formulir pencarian 
Web 
www.filemkita.com 

Filem Pendek 

Filem pendek lazimnya mengambil masa tayangan yang lebih singkat berbanding filem cereka. Kebanyakan filem pendek mengambil masa tayangan kurang daripada 60 minit. Tiada jangka masa minimum yang ditetapkan untuk jenis filem sebegini. Ada yang mencapai 30 minit, 10 minit, malah 1 minit. Oleh kerana had masa tayangan yang singkat, isi kandungan filem pendek juga terbatas. Filem pendek berkait rapat dengan elemen eksperimen dan ia tidak mementingkan penceritaan yang padat. Terdapat juga filem pendek yang bersifat seperti filem cereka namun aspek penceritaannya tidak merumitkan dan agak ringkas. Biasanya filem pendek tidak ditayangkan di pawagam kerana selain masa tayangan yang singkat, format filem pendek juga tidak sesuai untuk tayangan di layar perak (bersesuaian juga dengan kos pembikinannya yang sedikit). Biasanya filem pendek dihasilkan oleh penuntut jurusan seni filem dan individu yang berminat untuk mengembangkan bakat seni filem mereka. 

Dokumentari 

Dokumentari merupakan jenis filem terawal dihasilkan di Malaysia iaitu sekitar tahun 1920-an. Selain filem pendek, dokumentari juga biasanya mengambil masa tayangan yang singkat berbanding filem cereka dan ia juga biasanya tidak dihasilkan untuk tayangan di pawagam. Dokumentari bersifat merakamkan sesuatu peristiwa atau tajuk-tajuk khusus yang dilihat penting dan bakal menjadi bahan sejarah sesebuah negara. Dokumentari juga menjadi bahan kajian ilmiah dan sumber rujukan alternatif selain bahan-bahan bacaan yang sering menjadi rujukan utama. Selain itu dokumentari juga sering dijadikan bahan propaganda pihak tertentu dan selalu juga berjaya mempromosikan sektor pelancongan dan budaya sesebuah negara. Oleh kerana matlamatnya bukan untuk hiburan atau bereksperimen, maka dokumentari lebih cenderung dihasilkan oleh agensi kerajaan dan syarikat korporat umumnya. 

Telefilem (TV) 

Telefilem merupakan sejenis karya cereka seperti filem juga tetapi ia khusus untuk tayangan di televisyen sahaja. Medium penggambaran telefilem pula biasanya menggunakan format video yang kemudiannya boleh dipindahkan ke bentuk filem sekiranya perlu ditayangkan di pawagam. Dari aspek penceritaan pula, telefilem kadang kala mengatasi filem cereka hanya kerana satu kelebihan iaitu kurangnya halangan dalam penceritaan di mana kepelbagaian skrip boleh dilhasilkan hasil daripada kurangnya tekanan untuk menarik penonton mengunjungi pawagam. Antara kelebihan lain telefilem berbanding filem cereka adalah kos pembikinannya yang sedikit serta kurangnya bebanan tugas disebabkan saiz penerbitan yang kecil. 

Video (VCD) 

Telefilem dihasilkan dan dijual kepada stesen televisyen untuk mendapatkan pulangan. Ia biasanya tidak dijual kepada orang ramai. Walau bagaimanapun, terdapat juga karya cereka tertentu dihasilkan dalam format video semata-mata untuk dijual kepada orang ramai. Biasanya filem-filem sebegini memaparkan cerita yang agak berbeza daripada yang sering disiarkan di kaca televisyen. Sesetengah stesen televisyen tidak akan menayangkan jenis filem tertentu (contohnya ganas dan seram), oleh itu penerbit filem video lebih cenderung menjual sendiri filem mereka kepada penonton yang berminat. Filem video ini biasanya diedarkan dalam bentuk cakera/pita video sama ada dalam format VCD, VHS atau DVD. Selain dapat meneroka aspek penceritaan yang baru dan segar, penerbit filem video tersebut juga dapat bereksperimen selain mendapat pulangan yang berterusan selagi filem tersebut dibeli penonton. 

Karyawan, Seniman & Seniwati 

Karyawan, Seniman dan Seniwati filem Malaysia merupakan penggiat seni perfileman sejati yang tidak pernah jemu berkarya dengan menghasilkan khazanah filem bermutu secara konsisten di samping memberi nafas baru di sepanjang perjalanan seni mereka demi menyaksikan warisan filem Malaysia terus unggul di tangan generasi baru yang penuh dengan semangat dan iltizam. Merekalah bintang-bintang filem hebat yang terus menyinari dunia perfileman Malaysia dahulu, kini dan akan dikenang selamanya... 

Refference : Jiweang.org

Komen aku : seni filem amat penting hari ni..Melalui filem sesebuah mesej boleh disampaikan dgn mudah..
cume masalahnye skunk lebih banyak filem tentang cinta berbanding epik or sejarah....bagi aku filem epik filem
yang paling mendapat sambutan dan meletop cam bunga api...hikhikhik..cuma penerbit jew yg tak berani amik
risiko.

Konsep seni dalam ISLAM

Seni khat dan seni lukis (fine art)
Seni khat (grafik)

Dari segi makna literal, seni ialah halus, indah atau permai. Dari segi istilah, seni ialah segala
yang halus dan indah lagi menyenangkan hati serta perasaan manusia. Dalam pengertian yang
lebih padu, ia membawa nilai halus, indah, baik dan suci : berguna dan bermanfaat serta
mempunyai fungsi dan nilai sosial.
Selain itu, keindahan adalah sesuatu yang wujud di luar diri manusia yang menikmati keindahan
itu. Ia dapat dirasa, ditanggapi dan dihayati. Allah adalah sumber daya dan sumber pemikiran
manusia manakala imaginasi dan keupayaan mencipta yang ada pada manusia adalah percikan
dari daya kreatif Allah. Oleh itu, seni boleh dibahagikan kepada 2 :

a) Seni ciptaan Allah
b) Seni ciptaan manusia

Dengan memperakukan bahawa seni juga termasuk apa yang dicipta oleh Allah , ia tidak
bermakna kita mencampuradukkan seni ciptaan manusia dengan seni ciptaan Allah.

Komen aku : seni ni banyak,bukan takat seni di kanvas or kertas but suara,tarian also pertahanan diri jugak seni...so bole tak korang bayangkan world without art n design???hihihi....
renungkan bersama okeyh!!

Refference : Seni dalam islam,haji abdul ghani samsudin

ape itu industrial design???

furniture sketches and rendering

automotive sketches

General Industrial designers are basically conceptual engineers. They study both function and form, and the connection between product and the user. They do not design the gears or motors that make machines move, or the circuits that control the movement, but they can affect technical aspects through usability design and form relationships. And usually, they partner with engineers and marketers, to identify and fulfill needs, wants and expectations.

In Depth "Industrial Design (ID) is the professional service of creating and developing concepts and specifications that optimize the function, value and appearance of products and systems for the mutual benefit of both user and manufacturer".

Design, itself, is often difficult to define to non-designers because the meaning accepted by the design community is not one made of words. Instead, the definition is created as a result of acquiring a critical framework for the analysis and creation of artifacts. One of the many accepted (but intentionally unspecific) definitions of design originates from Carnegie Mellon's School of Design, "Design is the process of taking something from its existing state and moving it to a preferred state." This applies to new artifacts, whose existing state is undefined, and previously created artifacts, whose state stands to be improved.

According to the Chartered Society of Designers, design is a force that delivers innovation that in turn has exploited creativity. Their design framework known as the Design Genetic Matrix determines a set of competences in 4 key genes that are identified to define the make up of designers and communicate to a wide audience what they do. Within these genes the designer demonstrates the core competences of a designer and specific competences determine the designer as an 'industrial designer'. This is normally within the context of delivering innovation in the form of a three dimensional product that is produced in quantity. However the definition also extends to products that have been produced using an industrial process.

According to the ICSID (International Council of Societies of Industrial Design), "Design is a creative activity whose aim is to establish the multi-faceted qualities of objects, processes, services and their systems in whole life-cycles. Therefore, design is the central factor of innovative humanization of technologies and the crucial factor of cultural and economic exchange."


refference ; wikipedia . org

New Life,New Love

salam....

lame dah tak tulis blog ni...
pertame skali aku nak memaki hamun kat google sebab tak kasi aku log in bolgger...
sakit tol ati ni...
haih...

kedua skali aku menulis malam ni,
just nak suke2....
tajuk pown korang mesti dah dapat agak ape yg nak diperkatekan kan..
well, aku dah mulekan hidup baru bersame org yang benar2 memahami aku...
biar la ia menjadi sejarah hidup aku..
cewah....

well malas nak menulis panjang2 so korang pown bukan rajin sgt nak membace...
aku tau...
wahaha...
so...
see yaaa!!!

cuti2 malaya





huhuhuuhu....
wasap2....
salam kepada umat islam....
lame dah aku  tak tulis blog.....
bz skit la....

ok2....
seminggu sebelum aku balek shah alam,
aku ade g tempat  best gilak babis....
boleh tahan la tempat nih....
sonak gak beraktibiti kat situ...
suasane tenang,
relax....
wah....
tempatnyer adelah punggai....
punggai terletak kat johor...
johor terletak kat malaysia....
malaysia terletak kat dunia....
dunia terletak kat alam semesta....
alam semesta terletak kat arrrr lu pikir la sendiri....

dalam trip ni aku hanye g bertiga....
plan ngan bebudak nio beria...
tapi bile tibe time maseng2 ade hal la,
tak de wet la...
so aku,poyot n pipi jendol pown menggerakkan kaki melangkah pergi ke destinasi....

memula plan nak just relax kan minda but last mmg relax abes...
balek teros pengsan...
sian pipi jendol bawak kete sensorang....

so tu je la stori kuki aku wat mase nih....
so renung2 kan selamat beramal....
salam!!!

aku budak seni FM


visitorz

About Me

My Photo
mr slumber
inside ur desktop, outside my laptop, Malaysia
life same as arts,do ur arts
View my complete profile

Entertaiment